Krémy / mlieka na telo

Vytvoril:: Katalin Pénzesová Kategória: Recepty Dátum vytvorenia: 01.06.2015 Návštevy: 1540

Krém na telo s kakaovým maslom

Hmotnosť:150g
Masntá fáza:36 % (54g)
Emulgátor:Lysolecitin
Pokožka:všetky typy

 

Suroviny:

Mastná fázaVodná fáza
I. fáza:II. fáza:III. fázaIV. fáza
25 g mandľového alebo makadámiového oleja12,5 g kakaové maslo90 g voda, bylinný destilát alebo aloe vera gél25 kvapky esenciálneho oleja
5 g cetylalkohol0,6g Xantan10 g glycerín3 kvapky kyseliny mliečnej
8 g Lysolecitin30 kvapky Rokonsalu (konzervant)

 

Príprava:

Pripravme príslušenstvá a suroviny a vodný kúpeľ, dodržujme hygiénu.

Suroviny I. a III. fázy navážme do hrnčekov (zvlášť), a produkty z II. fázy navážme zvlášť (každý na zvlášť tanierik), lebo budeme pridávať neskoršie.

Hrnčeky so surovinami fázy I a III dajme do vodného kúpeľa., ohrievajme dovtedy, kým všetky suroviny masntnej fázy I. sa úplne roztavia. Potom vyberme z kúpeľa, pri stálom miešaní nechajme trošku mastnú fázu ochladiť a potom pridajte xantán až potom kakaové maslo. Miešame dovtedy, kým sa neroztavia úplne.

Emulgujme fázu I. a III. tak, že pri stálom miešaní nalejeme vodnú fázu III. do mastnej fázy a miešajme (ideálne s mixérom) cca 4 minúty, kým nedostaneme homogénnu zmes. Keď náš krém sa ochladil na príjemnú telesnú teplotu, postupne, po jednom pridajme suroviny fázy IV., pomiešame a necháme vychladnúť. Hotový krém nalejme to fľaše alebo tégliku.

   

Krém môžeme obohatiť nasledovne:

  1. S vitamínmy: pridajte vždy na koniec, spolu s fázou iV, do krému, s telesnou teplotou. Do tohto konkrétneho receptu pridajte 5g vitamínu E resp. na protizápalový účinok 5-7g panthenolu. Množstvo vitamínu odrátajme od množstvy vody.
  2. Pridajme 5 g skvalenu, aby sme mali ešte viac hladšiu pokožku. O to menej olejov musíme používať.

 

Konzervovanie s alkoholom:

Môžeme náš krém konzervovať namiesto Rokonsalu alkoholom.  Recept sa modifikuje nasledovne:

  • 50%-ný alkohol/tinktúra: 27,5 g alkoholu a 62,5 g vody.
  • 70%-os alkohol/tinktúra: 18,5 g alkoholu a 71,5 g vody.

Alkohol/tinktúru pridajme len vtedy, keď emulzia už je ochladená na príjemnú telesnú teplotu. V opačnom prípade sa vyparý a svoju úlohu nesplní. 

Najnovšierecepty

hore