Krém na telo s kakaovým maslom
Hmotnosť: | 150g |
Masntá fáza: | 36 % (54g) |
Emulgátor: | Lysolecitin |
Pokožka: | všetky typy |
Suroviny:
Mastná fáza | Vodná fáza | ||
---|---|---|---|
I. fáza: | II. fáza: | III. fáza | IV. fáza |
25 g mandľového alebo makadámiového oleja | 12,5 g kakaové maslo | 90 g voda, bylinný destilát alebo aloe vera gél | 25 kvapky esenciálneho oleja |
5 g cetylalkohol | 0,6g Xantan | 10 g glycerín | 3 kvapky kyseliny mliečnej |
8 g Lysolecitin | 30 kvapky Rokonsalu (konzervant) |
Príprava:
Pripravme príslušenstvá a suroviny a vodný kúpeľ, dodržujme hygiénu.
Suroviny I. a III. fázy navážme do hrnčekov (zvlášť), a produkty z II. fázy navážme zvlášť (každý na zvlášť tanierik), lebo budeme pridávať neskoršie.
Hrnčeky so surovinami fázy I a III dajme do vodného kúpeľa., ohrievajme dovtedy, kým všetky suroviny masntnej fázy I. sa úplne roztavia. Potom vyberme z kúpeľa, pri stálom miešaní nechajme trošku mastnú fázu ochladiť a potom pridajte xantán až potom kakaové maslo. Miešame dovtedy, kým sa neroztavia úplne.
Emulgujme fázu I. a III. tak, že pri stálom miešaní nalejeme vodnú fázu III. do mastnej fázy a miešajme (ideálne s mixérom) cca 4 minúty, kým nedostaneme homogénnu zmes. Keď náš krém sa ochladil na príjemnú telesnú teplotu, postupne, po jednom pridajme suroviny fázy IV., pomiešame a necháme vychladnúť. Hotový krém nalejme to fľaše alebo tégliku.
Krém môžeme obohatiť nasledovne:
- S vitamínmy: pridajte vždy na koniec, spolu s fázou iV, do krému, s telesnou teplotou. Do tohto konkrétneho receptu pridajte 5g vitamínu E resp. na protizápalový účinok 5-7g panthenolu. Množstvo vitamínu odrátajme od množstvy vody.
- Pridajme 5 g skvalenu, aby sme mali ešte viac hladšiu pokožku. O to menej olejov musíme používať.
Konzervovanie s alkoholom:
Môžeme náš krém konzervovať namiesto Rokonsalu alkoholom. Recept sa modifikuje nasledovne:
- 50%-ný alkohol/tinktúra: 27,5 g alkoholu a 62,5 g vody.
- 70%-os alkohol/tinktúra: 18,5 g alkoholu a 71,5 g vody.
Alkohol/tinktúru pridajme len vtedy, keď emulzia už je ochladená na príjemnú telesnú teplotu. V opačnom prípade sa vyparý a svoju úlohu nesplní.